Varför är bra bilder till en hemsida avgörande? Och vad gör en webbdesigner?

Bakom varje bra hemsida finns en webbdesigner som formar alla våra upplevelser online. Låt oss prata om vad en webbdesigner gör och varför det är av yttersta vikt att inkludera högkvalitativa bilder på en hemsida. För visste du att bilderna kan vara det som avgör om en hemsida är bra eller ej?

Vad arbetar en webbdesigner med?

En webbdesigner är en person som utformar utseendet och känslan på en hemsida, detta med ditt material och din information som grund. Det handlar dels om att arrangera text och bilder på en sida, men också om att skapa en enhetlig och användarvänlig upplevelse. Webbdesignern kombinerar sitt estetiskt med tekniska kunskaper för att skapa attraktiva och funktionella webbplatser.

Man kan alltså säga att en webbdesigner är någon som är proffs på att presentera information och material. Detta på ett sätt som gör det enkelt att ta in informationen och med den känsla som kunden önskar att presentera.

De viktigaste uppgifterna för en webbdesigner:

 1. Layouten och strukturen
  Placering av olika element på sidan – text, bilder och navigationsfält, är avgörande för att skapa en överskådlig och attraktiv hemsida
 2. Färgschema och typografi
  Val av färger och typsnitt påverkar inte bara estetiken utan även läsbarhet och användarvänlighet.
 3. Responsiv design
  En webbdesigner ser till att hemsidan är lika tillgänglig och funktionell oavsett om den ses på en dator, surfplatta eller mobiltelefon.
 4. Användarupplevelse (UX)
  Webbdesign handlar inte bara om det visuella utan också om att skapa en positiv och smidig upplevelse för besökarna.

Varför är bra bilder viktiga?

Bortsett från att de tekniska aspekterna av webbdesign är viktiga, så är valet av bilder en väldigt viktig faktor som avgör hur du kommer uppleva en hemsida. Några skäl till varför bra bilder är oumbärliga för en hemsida:

 1. Första intrycket: Besökare gör ofta väldigt snabba bedömningar om de hamnat rätt, om företaget är seriöst och om det passar dem, baserade på det visuella intrycket. Vackra och relevanta bilder fångar uppmärksamheten och skapar ett positivt första intryck.
 2. Varumärkesidentitet: Bilder bidrar väldigt mycket till att förmedla företagets personlighet och värderingar. När man väljer bilder som speglar företagets identitet stärks varumärket. Av denna anledning är alltid egna bilder bättre än bilder köpta från en bildbank.
 3. Storytelling: Bilder har en kraftig berättande förmåga. Bilder kommunicerar budskap, väcker känslor och gör information mer minnesvärd.
 4. Ökat engagemang: När du har innehåll med relevant och estetiskt tilltalande bilder, så tenderar det att generera mer engagemang från besökare. Sannolikheten att de stannar längre och utforskar mer på webbplatsen ökar.

Bilderna avgör känslan

I slutändan är en webbdesigners jobb att skapa en tilltalande fusion av form och funktion. Den presenterar ditt material på ett så estetiskt tilltalande sätt som möjligt. Därför är det otroligt viktigt att det material som presenteras är i bra kvalitet. Vissa saker kan en webbdesigner och/eller en copywriter hjälpa dig med, t.ex. copy och tonalitet. Det svårare med bildmaterial.

Genom att investera i att anlita en fotograf för att ta brabilder, så blir ett företags webbplats ännu bättre. Ju bättre bilder, desto bättre hemsida.

Är du intresserad av en ny hemsida?

Skicka in din förfrågan redan idag! Mer trafik till din hemsida och fler kunder är bara ett knapptryck bort.

info@atlasmedia.se08-103 027